Јубилеј ОШ ,,Свети Сава“; шездесет година самосталности

1884
Сремскомитровачки основци, послератне стасале генерације, били су ђаци у истој школској згради, сви под једним кровом, почетком септембра 1947. године. Управитељ је био Урош Марковић а школа са стотину двадесет и пет ђака.
Од школске 1957/58. год. управитељ Стјепан Рудаков припаја шест одељења ОШ ,,Бошко Палковљевић Пинки“.
Те нама драгоцене 1960. године наша школа се осамостаљује у новоотвореној згради у Улици Ђуре Даничића. Исте године школа носи назив песника револуционара Владимира Назора. Почетак нове школске године дочекује седамсто педесет и шест ученика.
Четрнаест година касније школу похађа деветсто седамдесет и четири ђака, те је школски простор постао сувише мали за наше основце.
Нова модерна школска зграда изграђена је школске 1973/74. на садашњој адреси Деспота Бранковића 14. Директор је Душко Сударевић, затим Саво Лучић, те Петар Цвејић.
У периоду процеса интеграције, године 1979, до тада самосталне школе у Чалми, Дивошу и Старој Бингули припојене су матичној школи под називом ШОВО ,,Владимир Назор“, са педесет и пет одељења и хиљаду четиристо осамдесет и седам ученика.
На захтев колектива, дана 23. 9. 1993, школа мења назив, који је данас препознатљив ОШ ,,Свети Сава“. Директор је Ђорђе Суботић а број запослених те године је осамдесет и деветоро.
Од шк. 2000/2001. директор је Млађен Познановић, који је на Светосавској академији у Центру Сава, 27. 1. 2014, на Дан Светога Саве, у име ђака и колектива, примио Светосавску повељу, одлуком Министарства просвете, за постигнуте изванредне резултате које су заслужили својим знањем наши ђаци.
Школске 2016/2017. године функцију директора преузима Драгана Сретеновић.
Руководиоци, односно организатори наставе у подручним школама свих протеклих година смењивали су се, почевши од Мирослава Симића и Милана Гангића. Следећи су Миле Ловрић, Предраг Пејовић и садашњи Наташа Гачић и Немања Панић.
Данас у простору зграде је стоматолошка ординација. Школа је у програму ,,Основи безбедности деце“ и у мрежи подршке ,,Школе без насиља“. На Математичкој мапи је Србије. Носилац је европске ознаке квалитета за ,,e Twinning“ пројекат и у пројекту је ,,2000 дигиталних учионица“, затим у програму ,,Професионалног развоја и стручног усавршавања“.
Поштоване колеге, сви који сте крочили у ОШ ,,Свети Сава“, од оснивања до данас, протеклих шездесет година будите поносни јер без свих вас школа не би била оваква каква је данашњег дана када прослављамо јубилеј.
Велико хвала ђацима који су стасавали у здравом окружењу, као и родитељима који су пружили несебичну подршку свакоме од нас.
Колектив ОШ ,,Свети Сава“