Стоматолошка амбуланта

Стоматолошка амбуланта у нашој школи ради пуних петнаест година. У сарадњи са Здравственим центром и Градом Сремска Митровица, а уз помоћ Америчке фондације, амбуланта у нашој школи свечано је отворена након Светосавске академије, 27. јануара 2003. године ради унапређења и очувања оралне хигијене свих ученика школе. Простор који амбуланта заузима задовољава техничке и хигијенске критеријуме и стандарде за обављање здравствене делатности.

Стоматолошка ординација у школи од прошле године ради по најсавременијим  методолошким принципима. У току наставе, према унапред припремљеном плану, у ординацији ради специјалиста превентивне и дечије стоматологије. Рад са децом, пре свега, карактерише поступност. Трудимо се да се упознамо са децом и стекнемо њихово поверење, а тек онда полако, корак по корак, почињемо да се бавимо зубићима. Главна карактеристика нашег рада је КАЖИ, ПОКАЖИ, УРАДИ (tell, show, do), чиме стичемо поверење детета, активно га укључујемо у бригу о зубима и њиховом лечењу, и тако дете спонтано уводимо у терапију.

Поред редовних систематских прегледа свако одељење има прилику да присуствује радионици која је примерена узрасту. Ученици првог разреда упознају се са новим речима (микроорганизам, запаљење) и развијају графомоторику, моделујући у пластелину бактерије које изазивају зубни квар. Најбољи прваци добијају награду. Осмаци се упознају са превенцијом повреде зуба и пружањем прве помоћи. Потпуно су обучени за поступак који треба применити у случају повреде зуба у фискултурној сали, на степеништу, школском дворишту или на путу до куће. Сви остали узрасти пролазе обуку одржавања хигијене усне дупље, упознају се са чињеницом зашто неко лечење зуба боли, а неко не. Свако од њих има прилику да се упозна са инструментима и лековима који се користе у свакодневној стоматолошкој пракси.

Ученици школе учествују активно на конкурсима ликовних и литерарних радова које објављује Институт за јавно здравље „Батут“. Испред врата школске стоматолошке амбуланте свакодневно су постављене изложбе едукативног карактера. Родитељи често посећују ординацију како би добили исцрпне информације у вези са денталним статусом свог детета. Овакав вид комуникације није могућ у ординацијама Дома здравља. Подручна одељења такође учествују у свим активностима. Рад школске стоматолошке ординације своди се на превентивне мере, а деца се не сусрећу са страхом и болом. Овакав вид рада назива се школска стоматолошка нега и неопходна је сваком детету.

Сви специјалисти дечје стоматологије, запослени у Дому здравља, долазе у школску амбуланту по утврђеном распореду ради одржавања активности и радионица у вези са здравствено-васпитним радом.

Амбуланта је отворена сваког уторка и четвртка од 13.30 до 17.00 часова.

Стоматолози:
мр сци. др Марина Релић, специјалиста превентивне и дечје стоматологије
др Милица Панишић, доктор стоматологије

Зубни асистент:
Оливера Ђурић

 РАДНО ВРЕМЕ

  уторак и четвртак од 13.30 до 17.00 часова

 

 

„Кутак блиставог осмеха“