Подршка ученицима

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА НА ЖЕЛЕЗНИЦИ

 

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

КЛИКНИ БЕЗБЕДНО

МАЛА ОНЛАЈН ШКОЛА – БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

БУКВАР ЛЕПОГ ПОНАШАЊА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА – „САЈБЕР БУКВАР“ је наставак пројекта Фондације Теленор „Зауставимо дигитално насиље“ који се од 2012. године спроводи у Србији у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Уницефа.

 

Велики број ученика већ унапред зна шта ће да упише и којим послом би се бавили у животу, али је већи број оних који не знају или се двоуме. Веома често ученици основне школе немају адекватну слику о себи и својим способностима, такође и о тржишту рада и бројности образовних профила.
Национална служба за запошљавање уредила је сајт који будућим средњошколцима даје праве информације о образовним профилима и занимањима. Ако на основу назива образовног профила/занимања не можеш да закључиш о чему се ради, онда тај профил/занимање потражи на овом сајту и моћи ћеш на основу описа да закључиш о каквом се занимању ради и да ли је баш то занимање твоје “идеално” занимање.

ВОДИЧ ЗА ИЗБОР ЗАНИМАЊА

ПРАВИЛНИК О УПИСУ У СРЕДЊУ ШКОЛУ 2017/2018

ЕФИКАСНО УЧЕЊЕ

Mala matura – Upis u srednje škole 2018/2019

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА „ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП“


И наша школа учествује у акцији прикупљања чепова за помоћ деци параплегичарима. Лекови у бочицама, безалкохолна пића, кућна хемија, козметички производи и флаширана вода немају готово ништа заједничко осим што се сви ови производи пакују у пластичну амбалажу и затварају чеповима. Када се потроше, углавном завршавају у канти са осталим отпацима. Али захваљујући доброј идеји и ентузијазму једног удружења из Зрењанина и подршци београдске новинарке, пластични чепови са боца добили су нову намену. Они су покренули акцију „Чеп за хендикеп” у оквиру које су затварачи почели да се сакупљају и рециклирају. Од новца добијеног од тога, за параплегичаре, којима је то најпотребније, убрзо су набављена прва колица, ходалице, лекови и друга неопходна помагала…
Удружење “Чеп за хендикеп” представља изворну “grassroots” грађанску иницијативу коју су покренуле особе са инвалидитетом (ОСИ) – корисници механичких и електричних ортопедских помагала у циљу унапређења сопственог положаја. Чепови су најпре почели да се прикупљају у престоничкој ОШ „Дринка Павловић”, али убрзо и у осталим школама и вртићима. Вредним малишанима прикључили су се и одрасли па је сакупљање затварача постало свакодневица и на Палилулској пијаци, Економском факултету, другим високообразовним установама, библиотеци „Милутин Бојић”, Радио Београду, РТС-у, по стамбеним зградама… Акција се у претходне три године проширила и по Новом Саду, Зрењанину, другим већим градовима у Војводини…
Све што за неколико недеља појединци и установе сакупе, преузимају Зоран Мартинов и његови сарадници и одвозе у фабрику у Инђију у којој се чепови рециклирају. Не зна се колико је чепова у претходне три године прикупљено, али да је тај број огроман сведочи то што је за куповину само једних колица потребно сакупити шест тона чепова. А за један килограм потребно је 400 комада.
Удружење „Чеп за хендикеп“ доприноси бољем квалитету живота особа са инвалидитетом и чланова њихових породица тежећи ка максималном изједначавању услова њиховог живота и рада.
Уз постојеће циљеве, Удружење је поставило и нове чија реализација представља стратешко опредељење за период до 2020. године.
Циљеви удружења су:
– рад са децом на унапређењу њихове инклузивне и еколошке свести промоцијом здравих и културних стилова живота кроз акцију «чеп за хендикеп»,
– развој економске подршке за ОСИ и друштвено угрожене групе,
– развој специјализоване туристичке понуде за ОСИ,
– пружање подршке развоју манифестација културе ОСИ и за ОСИ и остале угрожене групе,
– развијање спортских и других рекреативних садржаја за потребе младих ОСИ и
– друге активности које могу унапредити економски и социјални статус ОСИ и других угрожених група.