Мала матура

15. април 2020. године

ЗАВРШНИ ИСПИТ

Стручно упутство за спровођење пробног завршног и спита и завршног испита на крају основног образовања за школску 2019/2020. годину

Упутство за ученике и родитеље

Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2019/2020. годину и уписа ученика у средњу школу за школску 2020/2021. годину

Конкурс за упис ученика у први разред средње школе у Републици Србији за школску 2020/2021. годину

Правилник о упису ученика у средњу школу

 

3. април 2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА – МАЛА МАТУРА

Драги осмаци, ове године припреме за завршни испит и читав процес професионалне оријентације теку другачије него претходних година. Зато вам сада преко школског сајта и фејсбук групе пружамо информације које су нам доступне, а вама корисне у овом моменту.

Обавештавамо вас да је Радио телевизија Војводине почела да објављује на свом сајту видео прилоге са задацима из седам предмета које ћете полагати на завршном испиту, тј. малој матури. Сваког радног дана, на сајту www.rtv.rs, у одељку „Дигиталне припреме за малу матуру“, ученици ће имати прилику да погледају избор од три, од укупно двеста задатака из српског језика, математике, географије, историје, физике, хемије и биологије.

Задаци су припремљени из Збирки за припрему мале матуре од претходних година.

Предавачи су наставници основних и средњих школа, као и факултета. Сваки задатак је, уз објашњење предавача, праћен анимираном илистрацијом, која ученицима помаже да се подсете чињеница и већ усвојених знања.

Овим путем Покрајински јавни сервис жели да изађе у сусрет наставницима и ученицима завршних разреда и омогући да на једноставан и доступан начин обнове знања из кључних предмета.

Задатке можете пратити на: http://rtv.rs/matura

Сем тога, на сајту www.srednjeskole.edukacija.rs можете наћи тестове који су били на завршном испиту ранијих година.

Такође, задатке можете вежбати и на сајту www.zavrsniispit.matf.bg.ac.rs

Што се тиче одабира средње школе, за ученике који још увек нису сигурни у свој избор, од драгоцене помоћи може бити сајт www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs . Ту ће сви кроз интерактивне упитнике добити информације о професионалним интересовањима, особинама личности и својим способностима.

За све потребне додатне информације, питања и дилеме слободно се обратите електронски путем стручној служби школе на pepsisvetisavasm@gmail.com