Упис у средњу школу

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ 

 

Више информација о дуалном образовању можете наћи ако кликнете на следећи линк: Дуално образовање

22. октобар 2020. године

ОДАБИР СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Ове школске године сви ви, ученици осмог разреда, налазите се пред важном одлуком – избором средње школе. Да би тај избор био исправан, морате добро сагледати и  упознати сами себе, али и свет школа и занимања. Из тог разлога, у неколико наврата пружићемо вам информације које су посебно важне за доношење овако битне животне одлуке.

На самом почетку навешћемо најчешће грешке које основци праве при избору даљег школовања. Добро их проучите, да не бисте били и ви у ситуацији да се касније кајете због свог избора.

Обично до грешака долази због недовољног знања о школи и занимању, непознавања школских програма. Такође и због прецењивања или потцењивања сопствених способности.

Једна од веома честих грешака је „где сви – ту и ја“. Није реално да су сви подједнако заинтересовани за исту школу. Грешка је и веровање да су нека занимања добро, а нека лоше плаћена, да су нека вредна, а нека безвредна. Не сналазе се сви подједнако добро у обављању свог посла.

Слушати родитеље, у случају избора школе, такође може бити погрешно. Можда они желе да дете одржи породичну традицију, а дете то не жели.

Немојте уписивати најближу школу јер она можда није прави избор за вас!

Како због друштва не треба да уписујете неку школу да бисте се више дружили, грешка је и не уписати се у школу да не бисте неког сретали у тој школи.

Последица погрешног одабира школе је много. Најчешће су: прекид школовања, одсуство мотивације за рад, опште незадовољство собом, неадаптираност на радно место.

Замислите само да четрдесет година свако јутро устајете и радите посао који не волите.

НЕ ПОСТОЈИ ЛАКА И ТЕШКА ШКОЛА, НЕГО САМО ДОБРО ИЛИ ЛОШЕ ОДАБРАНА ШКОЛА.

Детаљно се информишите путем литературе, питајте чланове породице, наставнике, другаре, познанике…

Од помоћи вам може бити и сајт Националне службе за запошљавање где се можете информисати о занимањима, а посебно значајан одељак је на адреси http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

Због свега овога, пажљиво ослушкујте себе, своја интересовања и способности, припремајте завршни испит и тест урадите најбоље што можете. Ако и даље имате дилему, обратите се педагошко-психолошкој служби у школи.

До следеће теме,

Маја Јосифовић Спасојевић, психолог

Драгана Биједић, педагог

 

3. април 2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА – МАЛА МАТУРА

Драги осмаци, ове године припреме за завршни испит и читав процес професионалне оријентације теку другачије него претходних година. Зато вам сада преко школског сајта и фејсбук групе пружамо информације које су нам доступне, а вама корисне у овом моменту.

Обавештавамо вас да је Радио телевизија Војводине почела да објављује на свом сајту видео прилоге са задацима из седам предмета које ћете полагати на завршном испиту, тј. малој матури. Сваког радног дана, на сајту www.rtv.rs, у одељку „Дигиталне припреме за малу матуру“, ученици ће имати прилику да погледају избор од три, од укупно двеста задатака из српског језика, математике, географије, историје, физике, хемије и биологије.

Задаци су припремљени из Збирки за припрему мале матуре од претходних година.

Предавачи су наставници основних и средњих школа, као и факултета. Сваки задатак је, уз објашњење предавача, праћен анимираном илистрацијом, која ученицима помаже да се подсете чињеница и већ усвојених знања.

Овим путем Покрајински јавни сервис жели да изађе у сусрет наставницима и ученицима завршних разреда и омогући да на једноставан и доступан начин обнове знања из кључних предмета.

Задатке можете пратити на: http://rtv.rs/matura

Сем тога, на сајту www.srednjeskole.edukacija.rs можете наћи тестове који су били на завршном испиту ранијих година.

Такође, задатке можете вежбати и на сајту www.zavrsniispit.matf.bg.ac.rs

Што се тиче одабира средње школе, за ученике који још увек нису сигурни у свој избор, од драгоцене помоћи може бити сајт www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs . Ту ће сви кроз интерактивне упитнике добити информације о професионалним интересовањима, особинама личности и својим способностима.

За све потребне додатне информације, питања и дилеме слободно се обратите електронски путем стручној служби школе на pepsisvetisavasm@gmail.com