„Моја Митровица“

1058

Традиционална манифестација „Новембарски дани“ представља најважније културно догађање у Сремској Митровици поводом обележавања Митровдана, Дана града Сремска Митровица, као и обележавања значајних датума из наше прошлости. Грађани Сремске Митровице могу бити поносни јер живе на територији на којој се налазила једна од четири престонице Римског царства.
Ове године слоган „Новембарских дана“ је „Поздрав из Сремске Митровице“. Ученици Основне школе „Свети Сава“ из Сремске Митровице обележили су „Новембарске дане“ учешћем у активностима у оквиру пројектне наставе. У пројекту су учествовали ученици од првог до четвртог разреда из матичне школе и подручних одељења у Дивошу и Чалми са својим учитељима, наставницама енглеског језика и вероучитељем. Пројекат „Моја Митровица“ трајао је у току целог месеца октобра. После избора теме приступило се изради плана и изради макета и балона различитим техникама. На часовима природе и друштва причали смо о нашем граду. Истраживали смо о његовим знаменитостима и правили презентације. Одржане су радионице на којима се разговарало о прошлости Сремске Митровице. Ученици су направили мозаик Светог Димитрија, заштитника града, паное са грбовима нашег града кроз историју, Римљанима и њиховом опремом као и игру домине са римским цифрама. Направили су макету пешачког моста, Моста Светог Иринеја, макету Атлетског стадиона града, Цркву Св. Стефана и ископине из римског периода, макету сеоске куће и сеоског дворишта, као и путоказе који усмеравају посетиоце на најважније знаменитости. Осмислили су да посетиоци могу да разгледају наш град из ваздуха, летећи у балонима на врућ ваздух. Након радионица продукти моделовања постављени су у холу школе. Наша изложба је отворена за све посетиоце. Заједничким снагама, успели смо да унесемо дух нашег града и његове историје и у нашу школу.
Био је ово интердисциплинарни приказ стечених знања, са посебно израженим акцентом на заједничком раду и дружењу. Како сами изјављују, ученици су уживали у оваквом раду и већ постављају питање кад ће радити следећи пројекат. Посебан резултат, који вреди напоменути, јесте велика подршка родитеља и задовољство ученика који су уживали у изложби. Продукте овог пројекта најбоље ће представити фотографије на сајту школе, које говоре више од хиљаду речи.