У част Светом Сави

1180

Свети Сава нам је свима оставио велико наслеђе. Он је утемељивач српске цркве, просвете, културе и велики узор. Наша школа с поносом носи његово име.
Ове године на Дан школе исказаћемо приврженост имену и непролазном делу утемељивачу самосталне српске државе постављањем две иконе са ликом великог просветитеља.
Ученици наше школе учествовали су у пројекту „Свети просветитељи“. Пројекат подразумева израду две иконе Светог Саве, чији ће крајњи резултат бити представљен у месецу мају, повезујући велике просветитеље, односно два битна датума, Дан наше школе, 19. мај, и Дан просветитеља Ћирила и Методија, 24. мај.
Пројекат обухвата неколико фаза: израду две слике Светог Саве великог формата рађене колаж техником, учешће на изложби Завичајног музеја у Руми у току трајања манифестације „Дани словенске писмености“, учествовање у обреду освештавања слика у цркви, и на крају постављање икона на трајно место у хол матичне школе и школе у Дивошу.
У пројекту су учествовали ученици трећег разреда из матичне школе, као и ученици нижих разреда из Дивоша, са својим учитељицама и вероучитељем.
Позивамо ученике и родитеље да у периоду од 21. до 28. маја посете изложбу икона у Завичајном музеју у Руми, у склопу Манифестације „Дани словенске писмености и културе“, која представља веома важан културно-уметнички догађај.