Дан планете Земље

4632

У свету се 22. април, Дан планете Земље, обележава низом манифестација, са циљем повећања  свести људи о угрожености животне средине. Дан Земље установљен је 1970. године у САД, а обележава се широм света од 1992. године, када је на Kонференцији УН о животној средини у Бразилу установљен дугорочни Програм промоције одрживог развоја.
Поводом обележавања Дана планете Земље ученици четвтрог разреда одгледали су анимирани филм „Мали Принц“. То је прича о дечаку који долази са друге планете и који је кренуо је у истраживање свемира, других планета и сопствених надања. Једна од планета коју је посетио била је Земља. Овај филм нас учи да је наша планета предивна и јединствена. Дан планете нас подсећа да смо ми сами одговорни за своју планету на којој живимо и да је она наш једини дом.

Тог дана у нашој школи организоване су и ликовне радионице.

Заједно ћемо се потрудити да учинимо наше окружење чистијим. Сваки појединац допринеће својим примером  очувању планете Земље.

Планета Земља је угрожена. Угрожава је човек, његова немарност, небрига, природна жеља за ширењем, која неминовно води ка томе да се пред њим повлаче животиње, а биљке су „згажене“. Можемо ли да учинимо бар један мали корак за нашу „Плаву планету“?! Можемо да подигнемо нашу еколошку свест! Ученици су одгледали ову занимљиву интерактивну видео лекцију, коју је осмислила је и израдила учитељица четвртог разреда Снежана Петровић.

ОВДЕ ⇒ Видео лекција „Спасимо нашу плаву планету“

Како звучи Земља?

НАСА је недавно забележила звук или „песму“ коју Земљина магнетосфера, путем соларних честица, шаље у свемир. Сателит који је лансиран 30. августа ове године, ухватио је нешто што би се најбоље могло описати као земљин „цвркут“ које емитује Земљина магнетосфера. Звук су назвали „Земљином песмом“ и налази се на фреквенцији коју људско ухо може регистровати, али то би подразумевало плутање свемиром без кациге.

Ако сте се икад запитали како звучи планета Земља, звучи као птичји цвркут: