Угледни час „The History behind Halloween“

1000

У среду, 08.11.2017. године, одржан је угледни час под називом The History behind Halloween.

Ученици VI4 су за овај час припремили мноштво цртежа и предмете који су представљали њихово виђење празника Halloween и његових симбола.

Кроз различите активности и уз употребу мултимедијалних садржаја у настави, ученици су показали своје знање о празнику Halloween и о начину на који се он данас слави у Америци и земљама широм света. Радећи у паровима и групама, открили су да је право значење овог празника holy evening (свето вече) и да он потиче од старих Келта који су били пагани. Келти су 31. октобра обележавали Samhain, празник који је представљао крај лета и крај њихове календарске године. Веровали су да је 31. октобар најопаснији дан у години јер тада духови, како добри тако и лоши, могу да дођу међу људе и слободно лутају улицама. Стари Келти би се те вечери маскирали у намери да се сакрију од злих духова, а из овог обичаја потиче једна од данас најпознатијих одлика празника Halloween. Ученици су такође открили да обичај trickortreating потиче из средњег века када су сиромашни и деца ишли од врата до врата и нудили молитве за душе умрлих у замену за храну и пиће. Обичаји старих Келта су се временом мешали са другим сличним обичајима, а у Америку, где је празник Halloween попримио свој данашњи облик, донели су их Ирци. Од Ираца је потекао и обичај резбарења бундеве, jack-o’lantern, која је данас најпознатији симбол овог празника. Мање је позната чињеница да се иза овог обичаја крије легенда о човеку под именом Џек и да је првобитни jack-o’lantern била шећерна репа.

Кроз рад са текстом, игре повезивања и гледање видео-материјала, ученици су сазнали више о значењу и пореклу празника Halloween. Путем корелације страног језика са културом и историјом, боље су упознали одлике културе енглеског говорног подручја кроз развијање вештина слушања, разумевања и говора.

Час је осмислила Јелена Потоцки, наставник енглеског језика, а извела га у сарадњи са Јузбашић Драганом, наставником информатике и рачунарства.