Дан ружичастих мајица

608

Данас је дан ружичастих мајица или дан борбе против вршњачког насиља. Дана 22.02.2023. године односно последње среде у месецу фебруару од 2007.године розе мајица је синоним за подршку жртвама вршњачког насиља. Данас су ученице 7. и 8. разреда чланице школског парламента, са менторком наставницом Мирјаном Радовановић, одржале радионицу и презентацију за ученике 4.разреда. Деца су одслушала старије ученице и онда на мајицама писала поруке против вршњачког насиља. Организаторе су наградили бројном подршком.

Данас је последња среда у фебруару, „Дан розe мајица“ и Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Прихваћен је 2007. године, након догађаја у једној канадској провинцији, где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим, не знајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома. Сутрадан су сви његови другови обукли розе мајице у знак подршке и као симбол борбе против вршњачког насиља. Тиме је розе мајица постала заштитни знак, као и подршка сваком детету које доживи насиље.

Обележавање данашњег дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.