Наши осмаци на екскурзији

1605

Једнодневна екскурзија осмог разреда ОШ „Свети Сава“ реализована је у недељу, 1.10.2017. године. На екскурзију су ишли ученици осмих разреда из матичне школе, као и ученици из подручних одељења, Чалмe и Дивошa. Екскурзија је реализована на релацији: Деспотовац – Манасија – Ресавска пећина.

Прво смо посетили манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића, и са одушевљењем саслушали приповедање младе монахиње која нас је упознала са начином осликавања фресака у манастиру, мистеријом око византијско-плаве боје и украсима који су некад красили чувене фреске. Фотографисање унутар манастира није дозвољено, али смо могли да сликамо спољашњост манастира и уживамо у прелепо уређеном комплексу опасаном зидовима, који су некад служили за одбрану.

Након обиласка манастира, уследила је посета Ресавској пећини која спада у највеће и најлепше пећине у Србији. Занимљивости у вези са пећином су да је надморска висина 485m, дуга је 4,5 km, температура је константна и износи 7 °C, док влажност варира 80-100%. Пећина је отворена за посетиоце од 1972. године. У близини пећине је и водопад Лисине или Велики бук, у чијем подножју је формирано језерце мале дубине.

Последња станица на нашем путовању био је Парк минијатура, такође у близини Ресавске пећине. Парк пружа јединствену поставку средњевековних српских манастира и кућа израђених у размери 1:17.

Наши ученици су имали прилику да по лепом октобарском дану уживају у лепим пределима, подсете се историјских чињеница и упознају знаменитости Источне Србије.