Дан планете Земље

 

У свету се 22. април, Дан планете Земље, обележава низом манифестација, са циљем повећања  свести људи о угрожености животне средине. Дан Земље установљен је 1970. године у САД, а обележава се широм света од 1992. године, када је на Kонференцији УН о животној средини у Бразилу установљен дугорочни Програм промоције одрживог развоја.
У нашој школи организујемо низ креативних ликовних радионица. Чистићемо школско двориште и сви заједно се потрудити да учинимо наше окружење чистим. Сваки појединац ће својим примером допринети очувању планете Земље. Ученици нижих разреда одгледаће едукативни анимирани филм који нас учи да је наша планета предивна и јединствена. Дан планете нас подсећа да смо ми сами одговорни за нашу планету на којој живимо и да је она наш једини дом.

Ову интерактивну видео лекцију осмислила је и израдила учитељица четвртог разреда Снежана Петровић:

Интерактивна видео лекција „Спасимо нашу плаву планету“

НАСА је недавно забележила звук или „песму“ коју Земљина магнетосфера, путем соларних честица, шаље у свемир. Сателит који је лансиран 30. августа ове године, ухватио је нешто што би се најбоље могло описати као земљин „цвркут“ које емитује Земљина магнетосфера. Звук су назвали „Земљином песмом“ и налази се на фреквенцији коју људско ухо може регистровати, али то би подразумевало плутање свемиром без кациге.

Ако сте се икад запитали како звучи планета Земља, звучи као птичји цвркут: