Спасимо воде, спасимо живот (Save water, save life)

1059

Свест о загађењу вода, као и сам овај проблем постоје одавно. Још у 18. веку забележена је реченица ”Река Рајна — то је знано — пере Келн, племенити град, али реците која је то божанска сила која ће опрати реку Рајну?!“ Упркос тим раним сазнањима, загађење вода је највећи и најактуелнији проблем данашњице.
Вода је она у којој је настао живот и без чисте и здраве воде нема живота. Већина река, нарочито у развијеним земљама света, постале су канали отпадних вода. Индустријске и комуналне отпадне воде превазишле су капацитете водених токова, па вода није у стању да те отпадне материје разгради. Загађење воде утиче на биљке и организме који живе у тим воденим системима. У скоро свим случајевима ефекат је штетан не само за индивидуалне врсте и популације, него за целокупну биолошку заједницу. Исто тако још један од проблема је прекомерно трошење пијаће воде.
Посебно су забрињавајуће чињенице да ће до 2025. године две трећине човечанства осетити озбиљан недостатак воде. Стручњаци кажу да тренутно око милијарду људи нема приступ пијаћој води, а више од 5 милиона људи годишње умре од болести које су узроковане загађеном водом!
Поред еколошких, медијских и политичких иницијатива, одговор на овај горући глобални изазов индустријског и постиндустријског друштва одлучили су да пруже и ученици наше школе у Дивошу. Након огромног прошлогодишњег успеха у борби против вршњачког насиља, и ове године се активно укључујемо у такмичење ELTA организације. Овог пута одговарамо на еколошки изазов. Покушали смо кратким видеом да скренемо пажњу на проблем загађености воде и њену прекомерну употребу, као и на неопходност чисте и питке воде.
ПРОБУДИМО СВЕСТ КОД ЉУДИ, СПАСИМО ВОДЕ, ЗБОГ НАС, ЗБОГ ОНИХ КОЈИ ЋЕ НАС НАСЛЕДИТИ! Захваљујемо свима који су нас подржали приликом снимања овог видеа. Ментор пројекта деци, као и прошли пут, била је наставница енглеског језика Маја Бисерчић. Посебно хвала колегиници Снежани Павловић, наставници биологије, на корисним идејама. Деца су као и увек била сјајна! (камера и монтажа Игор Чолак)