Библиотека

О БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека је место на којем се путем књиге стичу знања, умења, вештине и где ученици читањем долазе до разних информација. Реч библиотека настала је од грчке речи biblion – књига и theke – ковчег, преградак, ормар. То је, дакле, дословно: ормар за књиге, или, у слободнијем преводу, складиште књига. Особа која руководи библиотеком зове се библиотекар или књижничар. Школски библиотекар, стручни сарадник, као онај ко чува огромно знање на полицама библиотеке, има одговоре на сва питања, а уколико их нема, зна где их може пронаћи, користећи се свим расположивим изворима информација.
Од школске 2010/2011. примамо и делимо бесплатне уџбенике, откад је почео са реализацијом заједнички пројекат Министарства просвете и Секретаријата за образовање.

КЊИЖНИ ФОНД НАШЕ ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Данас, у нашој школској библиотеци има преко 10 000 књига и остале библиотечке грађе. У нашој библиотеци можете наћи лектире, бајке, басне, популарне књиге, енциклопедије, лексиконе, речнике, приручнике, књиге из књижевности, уметности, друштвених  и природних наука…Библиотечки фонд је добро организован. Kњиге су у полицама смештене по У.Д.K.систему, а школске лектире су смештене на посебним полицама по разредима. Приступ књигама  је слободан.
Сви ученици наше школе, њих 617, чланови су школске библиотеке, а исто тако чланске карте имају и сви запослени у школи. Прошле школске године књижни фонд наше библиотеке допуњен је књижни фонд домаће лектире узраста од 1. до 8. разреда, фонд белетристике за децу са актуелним насловима, као и фонд стручне литературе за наставнике, укупно 374 књиге.

     

     

     

     


КО НАМ МОЖЕ ПОМОЋИ ДА ПРОНАЂЕМО ДОБРУ КЊИГУ?

Нашу библиотеку води библиотекар Драгица Пољак, са положеним стручним испитом за библиотекара. Она ће вас увек дочекати са осмехом и помоћи да одаберете праву књигу. Са љубављу уређује и Летопис школе.
Драгица води и библиотечку секцију. Чланови секције су млади љубитељи књиге који помажу библиотекару у сређивању књига, помажу јој у издавању књига, изради паноа и обележавању разних јубилеја, препоручују књиге за читање другим ученицима,  прикупљају слике за Летопис…Колико ученици воле рад у овој секцији, показују својим сталним присуством.
Школска библиотека је право место за окупљање ученика ван наставе, јер се поред стицања додатног знања ту и креативно друже. Кад год смо у могућности, одлазимо са ученицима на различите културне догађаје ван школе и тако доприносимо промоцији читања и неговању лепе речи.

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ
ОД 8.00 ДО 14.00
СВАКОГ РАДНОГ ДАНА
Књиге се позајмљују на период од 10 дана.

 

БИБЛИОТЕКА КАО МОДЕРНА ФУНКЦИОНАЛНА УЧИОНИЦА

У савременој школи, функција школске библиотеке се мења, у складу са временом у коме живимо. Она данас прераста у школски библиотечко-информациони мултимедијални центар. Библиотека је делимично опремљена новим намештајем и осавремењена компјутером и интернет конекцијом. Библиотека поседује програм за школске библиотеке ЛИТТЕРИС 2 који је омогућио лакши рад тј. аутоматизацију пословања. Школска библиотека је постала функционална учионица са вишеструком наменом. У њој се реализују поједини часови наставних предмета, песнички сусрети, литерарна, рецитаторска и библиотечка секција, креативне радионице, Ученички парламент, састанци школских тимова, припреме за приредбе и такмичења ученика…
Данас је наша библиотека модерна библиотека која је отворена према свим школским предметима, а промоција књиге и читања је основна делатност. Атмосфера у библиотеци је пријатна, а библиотека је увек пуна ученика. Часови проведени у библиотеци су омиљени међу ученицима, јер они у слободном времену долазе да узму или врате књигу, питају за нове књиге, погледају неку новопостављену изложбу, прелистају и прочитају неки часопис или неке занимљиве енциклопедије.

    

    

    

САРАДЊА СА УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ 

Сарадња са Градском библиотеком

Наша библиотека има одличну сарадњу са Градском библиотеком „Глигорије Возаровић“ кроз разне активности: сусрете са писцима за децу, разне радионице, промоције књига, учешће на литерарним конкурсима, такмичења првака, маскенбал, као и представљање учитеља путем организовања јавног часа…

Радионица „Песма може све“

У среду, 16. маја 2018. године у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“ одржана је радионица „Песма може све“. У такмичењу са осталим школама на нивоу града учествовали су и ученици четвртог разреда наше школе. Лана Станковић, ученица учитељице Гордане Дурмиши, такмичила се у категорији рецитатора песмом „Хајде да растемо“ Љубивоја Ршумовића и освојила 1. место. Михаило Сушић, ученик учитељице Снежане Петровић, освојио је 1. место у категорији песника, као аутор песме „Дете“. Као подршка ученицима на такмичењу била је наша библиотекарка Драгица Пољак.

Литерарна радионица „Постаћу писац“

Дечје одељење библиотеке „Глигорије Возаровић“ организовало је литерарну радионицу „Постаћу писац“, трећу по реду, 6. фебруара 2018. године. Такмичење је било на општинском нивоу. Учествовали су ученици из седам митровачких основних школа. Нашу школу су представљали ученици који су талентовани млади писци и песници. Ученике је на радионицу водила библиотекарка Драгица Пољак.
Награђени ученици наше школе су:
1. место Ема Лукс, ученица трећег разреда, тема „Лик из омиљене приче“
3. место Бојана Блануша, ученица четвртог разреда, тема „Моја песма“
Најбољи рад литерарне радионице „Постаћу писац“ написала је Ема Лукс, ученица трећег разреда наше школе.

Ускршњи атеље

У среду, 28. марта 2018. године, у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“ организован је „Ускршњи атеље“. Градска библиотека, сада већ традиционално, организује  радионицу осликавања ускршњих јаја. Такмичили су се ученици нижих разреда из седам основних школа. Ученици наше школе постигли су одличне резултате:

У категорији ученика другог разреда:
2. место Јулија Филиповић, учитељица Ковинка Радекић

У категорији ученика трећег разреда:
1. место Ема Лукс, учитељица Сандра Зорић

У категорији ученика четвртог разреда:
1. место Теодора Јокић, учитељица Невена Јовановић

Тематски дан „Марко Краљевић у слици и речи“ у Градској библиотеци ,,Глигорије Возаровић“

      

      

      

      

      

Јесење моделовање у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“

 Ускршњи атеље у Градској библиотеци

 Радионица „Постаћу писац“ и наше учитељице у жирију

   Квиз за ђаке прваке „Ау што је школа згодна“

Сарадња са Центром за културу „Сирмијум арт“

7. Међународни конкурс младих песника „Машта и снови“

Похвала за песму „Бела рада“ нашег ученика. Песма је објављена у Зборнику песама „Машта и снови“.

          

               

 

8. Међународни фестивал поезије младих песника „Машта и снови”

8. Међународни фестивал поезије младих песника „Машта и снови” одржан је 29. маја у Арт клубу „Сирмијум арта”. Тим поводом, организован је програм на којем су младим песницима свечано уручене награде и похвале. Награде „Сунчани сат” уручене су одраслим појединцима за дело и подстицај литерарног стваралаштва младих, а уручена су и признања за школе, радионице и појединце за допринос Фестивалу.
Ученици наше школе који су добили похвале и чије песме су објављене у Зборнику су следећи:

КАТЕГОРИЈА МЛАЂИ УЗРАСТ (основна школа, од I до IV разреда)

Теодора Баћић, Домаћи, III разред;
Андреј Чекеринац, Капетанова песма, IV разред;
Немања Новаковић, Сунце, IV разред;
Лана Станковић, Деда и ветар, IV разред;
Михаило Сушић, Морски капетан, IV разред;

КАТЕГОРИЈА СРЕДЊИ УЗРАСТ (основна школа, од V до IX разреда)

Владимир Панџа, Песма о љубави, V разред;
Милена Кечић, Пахуље, V разред;
Тамара СтанојевићМоја звезда, VI разред.

Међународни фестивал дечје поезије „Дјечије царство“ је традиционална манифестација и највећи регионални фестивал дечје поезије, који сваке године окупља децу основношколског узраста и подстиче их на стваралаштво и креативност. Фестивал се одржава у Градском позоришту „Јазавац“, у Бања Луци, поводом Дана града, уз веома богат културни програм.
Ове године више од 4 500 ученика послало је преко 6 500 радова. Изабрано је 80 најбољих из свих земаља бивше Југославије, као и из допунских школа српског језика из Немачке и Швајцарске. Гости фестивала били су песници Слободан Станишић, Наум Попески, Тоде Николетић, Душан Поп Ђурђев, Мирослав Кокошар, Бранимир Росић, Пеђа Трајковић, Јово Чулић, као и овогодишњи принц „Дјечијег царства“ Дејан Ђоновић.

На овогодишњем 12. Међународном фестивалу дечје поезије одржаном 19. и 20. априла, песма „Звезде“ Михаила Сушића, ученика IV3 разреда наше школе, изабрана је између 6500 радова и ушла у финале. Михаило је заједно са својом учитељицом Снежаном Петровић позван у Бања Луку на финално такмичење. После узбудљивог и неизвесног наступа у финалу наш ученик освојио је 2. место. Честитамо Михаилу и његовом ментору и поносни смо што је тако успешно представио нашу школу!

Сарадња са Установом за неговање културе „Срем“, Галеријом „Лазар Возаревић“ и Позориштем „Добрица Милутиновић“

50. смотра рецитатора Града Сремска Митровица

У уторак, 6. марта 2018. године, у организацији Установе за неговање културе „Срем“, у Позоришту „Добрица Милутиновић“, одржана је 50. смотра рецитатора Града Сремска Митровица. На такмичењу је учесатвовало сто тридесеторо рецитатора из основних и средњих школа и два креативнa студија. Из наше школе је, у оквиру млађег и средњег  узрaста, учествовало дванаесторо ученика. На Смотру рецитатора Срема пласирали су се следећи ученици:

Два ученика млађег узраста:
Лана Станковић IV разред, ментор Гордана Дурмиши;
Лазар Руварац IV разред Дивош, ментор Милица Џамбић.

У групи средњег узраста:
Љубица Микуш VII разред, ментор Данијела Остојић.

Зонска смотра ће се одржати 24. и 25. марта у Галерији „Лазар Возаревић“, у Сремској Митровици.

Смотра рецитатора Срема

Дана 24. марта 2018. године, у организацији Установе за неговање културе „Срем“, у Галерији „Лазар Возаревић“, у Сремској Митровици, одржана је Смотра рецитатора Срема.  Ученици наше школе постигли су сјајне резултате и пласирали се на Покрајинску смотру „Песниче народа мог“, која ће се одржати 20. априла у Сечњу:

Лана Станковић 4. разред, ментор Гордана Дурмиши;
Лазар Руварац 4. разред (из Дивоша), ментор Милица Џамбић.

ЛИТЕРАРНЕ РАДИОНИЦЕ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

 • Изложба најлепших свезака за математику

У библиотеци наше школе 14. 6. 2018.године, отворена је изложба „Најлепше свеске за математику“, где смо могли да погледамо преко 40 лепих свезака  ученика 6. разреда.

У оквиру Дечје недеље у школској библиотеци су организоване литерарне радионице:

 • Литерарни час „Препоручио бих млађем другу да прочита“

      

      

      

      

 • Радионица „Постаћу писац“

 • Радионица поводом Светског дана дечје књиге

      

 • Читање поезије на српском, енглеском, немачком и шпанском језику

     

     

Радионица поводом обележавања 230 година рођења Вука Караџића

Сваке године на Митровдан традиционално обележавамо годишњицу Вуковог рођења. И ове године 8. новембра 2017. године у школској библиотеци смо одржали литерарни час посвећен Вуку Стефановићу Караџићу, његовом животу и делу, поводом 230 година од његовог рођења. Час су припремили ученици четвртог разреда заједно  са ученицима старијих разреда, у чему су им помогле њихове учитељице Снежана Петровић, Невена Јовановић и Гордана Дурмиши, наставница српског језика Сандра Лукач и библиотекарка Драгица Пољак. Ученици су се потрудили да нас подсете на Вуков живот и дело, кроз разне занимљивости из његовог живота. Направили су и изложбу ликовних радова. Сарадња великих и малих ђака била је веома успешна и изузетно занимљива.

УЧЕШЋЕ НА ЛИТЕРАРНИМ КОНКУРСИМА

Ученици наше школе учествују на литерарним конкурсима и постижу значајне резултате. На конкурсу који је организовао Савез друштава Војводине за борбу против рака, а под покровитељством Министарства здравља републике Србије, наша ученица Тамара Станојевић из VI1 освојила је 1.место. Ментор је била наставница српског језика Сандра Лукач. Награде су додељене у великој сали Скупштине АП Војводине у Новом Саду.

 

 

СУСРЕТИ СА ПЕСНИЦИМА ЗА ДЕЦУ

 • Љубивоје Ршумовић

У уторак, 29. маја 2018. године, у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“ гостовао је наш чувени песник и писац за децу Љубивоје Ршумовић. Сусрету са песником, који је приредила библиотекарка Мирајана Делић, присуствовали су и ученици четвртог разреда наше школе са својим учитељицама и бибилиотекарком, као и ученици из подручне школе у Дивошу, са учитељицом.
Програм је осмишљен као дружење деце са пеником, током којег су имали прилику да сазнају разне занимљивости везане за његов живот и каријеру. Ученици су песнику постављали интересантна питања, на која је он веома радо одговарао. Ово интерактивно дружење, било је веома занимљиво и поучно. Сви присутни су уживали.

 • Песник Дарко Главаш

Гост наше школе био је дечји писац из Инђије Дарко Главаш. Промовисао је три своје књиге: „Мудријаш 1“, „Мудријаш 2“ и „Скривено благо“. Дружење деце са песником је протекло у веселој атмосфери. Својим занимљивим казивањем им је држао пажњу све време. Ученици су активно учествовали и одговарали на песникова питања а најуспешнији ученици су добили на поклон књигу од песника.
               

          

          

          

          

 • Песник Радислав Јовић

Радислав Јовић поезију за децу и одрасле објављује у антологијама, зборницима, часописима и листовима, као и у радио и ТВ емисијама. Аутор је књига поезије за децу: „Откриће срца“,  „Плави поглед“, „Kњига лепих жеља“, „Растем“, „Чаробни осмех“,  „Звркотека“, „Симпатије“, као и књиге кратких драмских текстова „Наше мале представе“.
Неке његове песме су компоноване, а неке превођене на енглески, италијански и македонски језик. Учесник је многих књижевних манифестација и фестивала песника за децу. Чест је гост у школама.
Његове песме су ведре и веселе, пуне радости и оптимизма, али и свега оног што наш живот чини стварним и неумољивим. Стихови о симпатијама, о првој љубави, о спорту, о школи и о породици међусобно се прожимају и допуњују разноврсним значењима и лепотом, чинећи јединствену мисаону и тематску целину.
Као гост наше школе промовисао је књиге: „Симпатија“, „Наше мале представе“. Дружење деце са песником је било интересантно. Ученици су одговарали на питања, активно учествовали у разговору, читали његове песме, а затим се и сами представили као песници са својим песмама.

       

        

Активности школске библиотеке у току првог полугодишта школске 2018/2019. године

 • Поводом обележавања 1. октобра, Међународног дана старијих особа, а под покровитељством Министарства просвете науке и технолошког развоја, у сарадњи са Црвеним крстом Србије, Повереник за заштиту равноправности расписао је конкурс за најбољи литерарни рад, ликовни рад и фотографију на тему „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“. Ученици наше школе учествовали су на литерарном конкурсу. Послато је шест ученичких радова. Андреа Станић, ученица VI2 разреда, освојила је прво место у категорији литерарних радова, на нивоу републике.
 • Ученици наше школе учествовали су на маскенбалу „У бајци станујем“ који је организовала градска библиотека „Глигорије Возаровић“ 27.09.2018. године ученике је на то такмичење водила библиотекарка Драгица Пољак и учитељице трећег и четвртог разреда.
  Награђени ученици наше школе за појединачне маске су:
  1. место  Анђела Ђукановић„Маказоруки“(I разред)
  3. место Бранислав Јевтић„Принц жабац“(I разред)
  Награђени ученици наше школе за групне  маске су:
  1. место „Црвенкапа и вук“ (I разред)
  2. место „Римљани“( IV разред)
  2. место „Шрек и Фиона“( IV разред)
  3.место„Алиса у земљи чуда“( IV разред)
 • Школска библиотека учествовала је и у активнистима поводом Дечје недеље. У Дечјој недељи од 1. 10. 2018. до 5. 10. 2018. године одржане су следеће активности под мотом „Моје је право да живим срећно и здраво“.
 • Дана 3. 10. 2018.  нашу школу посето је дечји песник Радислав Јовић. Сусрет за ученике нижих реазреда одржан је у музичкој сали, а за ученике виших разреда у школској библиотеци. Програм је осмишљен као дружење деце са песником, током којег су имали прилику да сазнају разне занимљивости у вези са његовим животом и каријером.
 • Дана 5. 10. 2017. у школској библиотеци одржано је читање поезије на српском, енглеском, шпанском, немачком, јапанском и руском језику. Ученици старијих разреда су се потрудили да својим другарима на најлепши могући начин прочитају љубавну поезију. Организатори песничког сусрета су Милка Васиљевић, Верица Петковић, Сандра Лукач, Весна Стошић и Драгица Пољак.
 • На часу библотечке секције обележено је 120 година од рођења Десанке Максимовић. Ученици су урадили плакат и читали су њене најлепше песме. Библиотекарка је направила малу изложбу књига Десанке Максимовић које се налазе у школској библиотеци.
 • Ученици другог разреда учествовали су на литерарном конкурсу који је организовала општина Сремска Митровица на тему „Имам право да маштам – да сам ја градоначелник“. Дана 2. 11. 2018. године послато је пет ученичких радова, три из централне школе и по један из подручних одељења.
 • У уторак, 6. новембра 2018. године, у Библиотеци „Глигорије Возаровић“ одржана је 20. јесења радионица „Волим јесен златну“. На радионици су учествовали ученици свих митровачких школа од 1. до 4. разреда. Ученике је на такмичење водила библиотекарка Драгица Пољак.
  Победници радионице из наше школе су:
  Први разред:
  1. место Јована Јовановић
  1. место Бранислав Јевтић
  Други разред:
  2. место Василије Кузминац
  Трећи разред:
  1. место Давид Јелић
  Четврти разред:
  3. место Хана Глигорић
  3. место Ема Лукс
 • У петак, 16. новембра 2018. године, ученици 6. и 7. разреда, чланови литерарне и библиотечке секције, посетили су изложбу „Отима се душа из оловних дана“. Изложба је посвећена песнику Алекси Шантићу, поводом сто педесет година од његовог рођења. Аутор изложбе је Милијана Дмитровић Торма, која је одржала веома занимљиву презентацију. Изложбу је отворила Весна Достанић, професор српског језика, кратким излагањем о животу песника.Ученике су на изложбу водиле Сандра Лукач, наставница српског језика и Драгица Пољак, библиотекарка.
 • Град Сремска Митровица организује сваке године у оквиру манифестације „Новембарски дани“ и програм „Ревија победника“. Ревија афирмише победнике драмске, рецитаторске, музичке и ликовне смотре и такмичења на свим нивоима такмичења. Ове године су 7. децембра, у Позоришту „Добрица Милутиновић“ на Ревији наступили најбољи учесници зонских, покрајинских и републичких такмичења и смотри аматерског стваралаштва током 2018. године. Установа за неговање културе „Срем“ наградила је све учеснике захвалницама. Ученици петог разреда наше школе Лана Станковић и Лазар Руварац добили су захвалнице за учешће на покрајинској смотри рецитатора „Песниче народа мог“. Ученицима су и на додели захвалница пружиле подршку њихови ментори, учитељице Гордана Дурмиши и Милица Џамбић, као и библиотекарка Драгица Пољак.
 • Послати су ученички радови за књигу „100 младих талената Сремског округа 2018. године – поезија“, који организује културно издавачки центар „Српска кућа“ Пожаревац.

Следећи линкови могу користити и наставницима и ученицима:

БИБЛИОТЕКЕ

Народна библиотека Србије
http://www.nb.rs/

Библиотека Матице српске
http://www.bms.ns.ac.rs/

ДИГИТАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ

Светска дигитална библиотека
http://www.wdl.org/en/

Дигитална Библиотека Матице српске
http://digital.bms.rs/ebiblioteka/

Антологија српске књижевности
http://www.ask.rs/

ЗА ДЕЦУ

Међународна дечја дигитална библиотека
http://en.childrenslibrary.org/

Народне умотворине
http://www.umotvorine.net/sr/home/index/