Библиотека

О БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека је место на којем се путем књиге стичу знања, умења, вештине и где ученици читањем долазе до разних информација. Реч библиотека настала је од грчке речи biblion – књига и theke – ковчег, преградак, ормар. То је, дакле, дословно: ормар за књиге, или, у слободнијем преводу, складиште књига. Особа која руководи библиотеком зове се библиотекар или књижничар. Школски библиотекар, стручни сарадник, као онај ко чува огромно знање на полицама библиотеке, има одговоре на сва питања, а уколико их нема, зна где их може пронаћи, користећи се свим расположивим изворима информација.
Од школске 2010/2011. примамо и делимо бесплатне уџбенике, откад је почео са реализацијом заједнички пројекат Министарства просвете и Секретаријата за образовање.

КЊИЖНИ ФОНД НАШЕ ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Данас, у нашој школској библиотеци има преко 10 000 књига и остале библиотечке грађе. У нашој библиотеци можете наћи лектире, бајке, басне, популарне књиге, енциклопедије, лексиконе, речнике, приручнике, књиге из књижевности, уметности, друштвених  и природних наука…Библиотечки фонд је добро организован. Kњиге су у полицама смештене по У.Д.K.систему, а школске лектире су смештене на посебним полицама по разредима. Приступ књигама  је слободан.
Сви ученици наше школе, њих 617, чланови су школске библиотеке, а исто тако чланске карте имају и сви запослени у школи. Прошле школске године књижни фонд наше библиотеке допуњен је књижни фонд домаће лектире узраста од 1. до 8. разреда, фонд белетристике за децу са актуелним насловима, као и фонд стручне литературе за наставнике, укупно 374 књиге.

     

     

     

     


КО НАМ МОЖЕ ПОМОЋИ ДА ПРОНАЂЕМО ДОБРУ КЊИГУ?

Нашу библиотеку води библиотекар Драгица Пољак, са положеним стручним испитом за библиотекара. Она ће вас увек дочекати са осмехом и помоћи да одаберете праву књигу. Са љубављу уређује и Летопис школе.
Драгица води и библиотечку секцију. Чланови секције су млади љубитељи књиге који помажу библиотекару у сређивању књига, помажу јој у издавању књига, изради паноа и обележавању разних јубилеја, препоручују књиге за читање другим ученицима,  прикупљају слике за Летопис…Колико ученици воле рад у овој секцији, показују својим сталним присуством.
Школска библиотека је право место за окупљање ученика ван наставе, јер се поред стицања додатног знања ту и креативно друже. Кад год смо у могућности, одлазимо са ученицима на различите културне догађаје ван школе и тако доприносимо промоцији читања и неговању лепе речи.

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ
ОД 8.00 ДО 14.00
СВАКОГ РАДНОГ ДАНА
Књиге се позајмљују на период од 10 дана.

 

БИБЛИОТЕКА КАО МОДЕРНА ФУНКЦИОНАЛНА УЧИОНИЦА

У савременој школи, функција школске библиотеке се мења, у складу са временом у коме живимо. Она данас прераста у школски библиотечко-информациони мултимедијални центар. Библиотека је делимично опремљена новим намештајем и осавремењена компјутером и интернет конекцијом. Библиотека поседује програм за школске библиотеке ЛИТТЕРИС 2 који је омогућио лакши рад тј. аутоматизацију пословања. Школска библиотека је постала функционална учионица са вишеструком наменом. У њој се реализују поједини часови наставних предмета, песнички сусрети, литерарна, рецитаторска и библиотечка секција, креативне радионице, Ученички парламент, састанци школских тимова, припреме за приредбе и такмичења ученика…
Данас је наша библиотека модерна библиотека која је отворена према свим школским предметима, а промоција књиге и читања је основна делатност. Атмосфера у библиотеци је пријатна, а библиотека је увек пуна ученика. Часови проведени у библиотеци су омиљени међу ученицима, јер они у слободном времену долазе да узму или врате књигу, питају за нове књиге, погледају неку новопостављену изложбу, прелистају и прочитају неки часопис или неке занимљиве енциклопедије.

    

    

    

САРАДЊА СА УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ 

Сарадња са Градском библиотеком

Наша библиотека има одличну сарадњу са Градском библиотеком „Глигорије Возаровић“ кроз разне активности: сусрете са писцима за децу, разне радионице, промоције књига, учешће на литерарним конкурсима, такмичења првака, маскенбал, као и представљање учитеља путем организовања јавног часа…

Тематски дан „Марко Краљевић у слици и речи“ у Градској библиотеци ,,Глигорије Возаровић“

      

      

      

      

      


Јесење моделовање у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“

 Ускршњи атеље у Градској библиотеци

 Радионица „Постаћу писац“ и наше учитељице у жирију

   Квиз за ђаке прваке „Ау што је школа згодна“

Сарадња са Центром за културу „Сирмиум арт“

Међународни конкурс младих песника „Машта и снови“. Похвала за песму „Бела рада“ нашег ученика. Песма је објављена у Зборнику песама „Машта и снови“.

          

               

 

ЛИТЕРАРНЕ РАДИОНИЦЕ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У оквиру Дечје недеље у школској библиотеци су организоване литерарне радионице:

  • Радионица „Постаћу писац“

  • Радионица поводом Светског дана дечје књиге

      

  • Читање поезије на српском, енглеском, немачком и шпанском језику

     

     

  • Старији ученици препоручују књиге за читање својим млађим другарима

      

      

      

      

УЧЕШЋЕ НА ЛИТЕРАРНИМ КОНКУРСИМА

Ученици наше школе учествују на литерарним конкурсима и постижу значајне резултате. На конкурсу који је организовао Савез друштава Војводине за борбу против рака, а под покровитељством Министарства здравља републике Србије, наша ученица Тамара Станојевић из VI1 освојила је 1.место. Ментор је била наставница српског језика Сандра Лукач. Награде су додељене у великој сали Скупштине АП Војводине у Новом Саду.

 

 

СУСРЕТИ СА ПЕСНИЦИМА ЗА ДЕЦУ

  • Песник Дарко Главаш

Гост наше школе био је дечји писац из Инђије Дарко Главаш. Промовисао је три своје књиге: „Мудријаш 1“, „Мудријаш 2“ и „Скривено благо“. Дружење деце са песником је протекло у веселој атмосфери. Својим занимљивим казивањем им је држао пажњу све време. Ученици су активно учествовали и одговарали на песникова питања а најуспешнији ученици су добили на поклон књигу од песника.
               

          

          

          

          

  • Песник Радислав Јовић

Радислав Јовић поезију за децу и одрасле објављује у антологијама, зборницима, часописима и листовима, као и у радио и ТВ емисијама. Аутор је књига поезије за децу: „Откриће срца“,  „Плави поглед“, „Kњига лепих жеља“, „Растем“, „Чаробни осмех“,  „Звркотека“, „Симпатије“, као и књиге кратких драмских текстова „Наше мале представе“.
Неке његове песме су компоноване, а неке превођене на енглески, италијански и македонски језик. Учесник је многих књижевних манифестација и фестивала песника за децу. Чест је гост у школама.
Његове песме су ведре и веселе, пуне радости и оптимизма, али и свега оног што наш живот чини стварним и неумољивим. Стихови о симпатијама, о првој љубави, о спорту, о школи и о породици међусобно се прожимају и допуњују разноврсним значењима и лепотом, чинећи јединствену мисаону и тематску целину.
Као гост наше школе промовисао је књиге: „Симпатија“, „Наше мале представе“. Дружење деце са песником је било интересантно. Ученици су одговарали на питања, активно учествовали у разговору, читали његове песме, а затим се и сами представили као песници са својим песмама.

       

        

 

Следећи линкови могу користити и наставницима и ученицима:

БИБЛИОТЕКЕ

Народна библиотека Србије
http://www.nb.rs/

Библиотека Матице српске
http://www.bms.ns.ac.rs/

ДИГИТАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ

Светска дигитална библиотека
http://www.wdl.org/en/

Дигитална Библиотека Матице српске
http://digital.bms.rs/ebiblioteka/

Антологија српске књижевности
http://www.ask.rs/

ЗА ДЕЦУ

Међународна дечја дигитална библиотека
http://en.childrenslibrary.org/

Народне умотворине
http://www.umotvorine.net/sr/home/index/