Наш ученик је у Музеју Срема одржао предавање о диносаурусима

1096

Алекса Теодоровић, ученик VI разреда наше школе, одржао је предавања о диносаурусима: пет презентација о диносаурусима у згради „Лапидаријума“, два у Основној школи „Бошко Палковљевић Пинки“, а последње је одржао 27. новембра у свечаној сали Музеја Срема, у оквиру манифестације „Новембарски дани“ и Првог симпозијума о археологији и Сирмијуму.

Алексина интересовања су увек превазилазила школско градиво. На радионицама за израду грнчарије у Музеју Срема упознао је археолога Јасмину Давидовић. Под њеним менторством Алекса је почео да учи о сталној поставци Археолошког одељења Музеја. Када је савладао поставку прве просторије, која обухвата леденодобну мегафауну и остатке праисторијских цивилизација, организовано је и прво предавање, намењено првенствено млађој митровачкој популацији, у „Лапидаријуму“, 20. маја 2017. године, у оквиру манифестације „Ноћ Музеја“.

Током лета Алекса је имао прилике да упозна екипу археолога и истраживача из Аустралије, који су ангажовани на археолошким истраживањима локалитета Глац, у близини Сремске Митровице. Гости Сремске Митровице су били у прилици и да прате једно Алексино предавање о живом свету из периода мезозоика. О утиску који је оставио на њих говори и то да су му, пошто су се вратили кући, послали на поклон три књиге о диносаурусима Аустралије и Новог Зеланда. Користећи ове књиге које су на енглеском језику, а у част својих пријатеља са јужне хемисфере, Алекса је у октобру припремио предавање о диносаурусима Аустралије.

У наредном периоду планирано је Алексино предавање о Сирмијуму. Честитамо и желимо му много успеха!